2019. április 28., vasárnap

Gyökerektől a fák hegyéig


Furcsa, kísérleti "versszínház", amit létrehoztunk. Bele kell helyezkedni, megmártózni benne. Elengedni minden hétköznapiságot. Elfeledkezni arról, hogy jaj, mit kellene még vásárolnom a vacsorához, már megint mekkora zaj van az utcában, s mennyi a gond a gyerekekkel. Ha sikerül, attól kezdve sima ügy. Bár nem… mindezen felül el kell engedni kicsit a józan észt is. Nem keresni mindenben a szimbólumot, az egyenes következményt, a logikát. 



Ha ezt az akadályt is sikerült legyőzni, akkor a műsor kivédhetetlenül hatni kezd. A szavak zenévé válnak, a zenék szavakká formálódnak. A mozdulat tánccá, a tánc életté. A rajz hol erdővé, hol meg szarvassá. A színpad pedig elveszíti a föld közelségét és hajóvá változik. „Dunából tengerbe, ki az óceánba…”





A Magyar Költészet Napja alkalmából április 14-én, a Katakomba Pinceszínházban mutattuk be műsorunkat.
A délután folyamán különleges megtiszteltetésben volt részünk: Kányádi Sándor felesége is meglátogatta az előadásunkat. Meghatva éreztem magam, hogy itt van ő, aki elsőként olvashatta ezeket a költeményeket, amikből a műsorunk felépül. A 26 vers végre hazatalált. Felemelő érzés volt. Műsor után körbe álltuk a halk szavú nénit és hallgattuk a kedves szavait. Az őszinte csodálkozását: miért pont Kányádi, a szelíd dorgálását: megfáznak a szereplők, hisz mezítláb vannak, és kérdését: hol fogjuk még előadni?




Hát ezt akkor még mi sem tudtuk. Csak örültünk annak, hogy itt, ebben a most létrejött térben, s ennek a hallgatóságnak megmutathattuk négyünk közös alkotását: a diákét, a tanárét, a zenészét és a költőét. Ott lehettünk a föld alatt, a gyökerekkel s eljuthattunk fel, magasra, egészen a fák hegyéig.




Következő előadásunk:
2019. május 21. kedd, 19 óra
Katakomba (Bp. Krisztina tér 4.)





2019. március 28., csütörtök

Bemutató a Katakombában

Virágvasárnap kétszer mutatjuk be a megújult Kányádi műsorunkat.
Helyszínünk a nemrég megnyílt Katakomba Pinceszínház, mely a Szent Gellért Gimnáziumban működik,
Budapest, Krisztina tér 4.
Az előadások időpontja: 2019. április 14. 17 és 19.30 óra
Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Belépőjegy nincs.








2019. január 26., szombat







A műsorról

Kányádi Sándor napjaink méltán elismert és kissé félreismert költője volt. Művészetét sokszor gyermekverseivel azonosítják, holott ez csak egy szelete sokszínű munkásságának. Műsorunkban arra törekszünk, hogy kevésbé ismert oldaláról mutassuk be. A nemrég elhunyt költő versei mellett Olgyay Gábor Fényhajók című gitárkompozíciója hangzik el, finom harmóniában Kányádi világának tájaival. Az előadás egy különleges koncert, és hangulatidéző, versmegjelenítő, olykor meghökkentő mozgásszínház is egyben, ahol szabadon játszunk szöveggel, dallammal, képpel – egyszóval olyasmivel állunk elő, amire talán a sokat látott erdélyi költő is azt mondaná: Na, ezt azért én sem gondoltam volna! 

Műsorunk tehát VERS-SZÍNHÁZ!
Nem versmegzenésítés, nem szavalat, nem felolvasóest.
Összművészeti élményt kínálunk, amelyben zene, ének, mozgás, rajz, látvány, játék segít elmélyülni Kányádi szavaiban.

Kapcsolat

A műsorról a következő elérhetőségeken tájékozódhat:
olgyay.gabor@gmail.com
+36 20 9387 822

Az előadókról

Széll-Rózsa Szilvia – a Gellért Színpad vezetője 



Hajba Lídia – a Gellért Színpad tagja




Olgyay Gábor – zeneszerző, gitárművész


2019. január 23., szerda

Szarvas születik

Január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából adtuk elő a műsort a budapesti Hazatérés Református Templom tanácstermében.
Ez alkalommal először a képzőművészet is teret kapott, Lidi realtime, két vers között rajzolta meg a színpadon az alábbi Kányádi jelképet.


2019. január 15., kedd

Előadás Budapesten

2019. január 20-án 17 órakor
a Hazatérés Református templom második emeleti Tanácstermében
(Bp. V. Szabadság tér 2.) kerül bemutatásra a Fák hegyén.

Újdonság, hogy a képzőművészet is helyet kap a műsorban: Hajba Lidi az előadás alatt a színpadon készít egy nagyméretű grafikát - ráérő idejében...